Руският флот представи „Мурман“, ледоразбивач без аналог

Руската морска спасителна служба представи новия си многоцелеви кораб за операции в Арктика. Ледоразбивачът Мурман, който няма аналог в света, е на котва в пристанищния град Мурманск в Северозападна Русия.

Спасителният ледоразбивач е построен за една година от руската компания Nordic Yards, разположена в Германия. Според държавната телевизия VGTRK, корабът е дълъг 88 метра, има екипаж от 22 души и може да предприема арктически мисии с продължителност до един месец.

Този гигантски кораб изисква само 22 специалисти на борда, защото повечето от неговите дейности са автоматизирани, благодарение на новото оборудване, произведено в Русия, Германия, Италия и Финландия. Корабът се захранва от четири дизелови двигатели, които консумират по 19 тона гориво на ден.

Мурман може да изпълнява спасителни задачи за кораби в Арктика и да помага при преодоляване на последствията от нефтени разливи. Корабът е оборудван с хеликоптерна площадка и три вида противопожарни системи. Корабът е в състояние да чупи ледени пластове с дебелина до 1,5 метра.

На борда има модерен комплекс с камера под налягане за работа на дълбочина до 120 метра. Включването на Мурман в руския флот е нова стъпка към изграждането на модерна и безопасна Руска Арктическа флота.

Станете почитател на Класа