САЩ разширяват своята мрежа от военни бази, за да се справят с ИД

Вашингтон планира да изгради мрежа от военни бази в четири центъра, стратегия, която ще увеличи капацитета на въоръжените сили и разузнаването на САЩ съобщават американските медии.

"Висши военни представители са заявили пред Белия дом, че мрежата на бази ще служат като центрове на войски за специални операции и разузнавателни агенти, които ще извършват антитерористични мисии в близко бъдеще", съобщава The New York Times.

Отделно от съществуващите американски военни съоръжения в Афганистан и африканската република Джибути, Пентагонът се стреми да установи бази в Африка, Югозападна Азия и Близкия изток. В допълнение, по-малки центрове, които ще имат основни съоръжения, ще бъдат изградени в Нигер и Камерун.

В плана се предвижда, че новите военни центрове "ще превърнат съществуващите бази в една съгласувана система" способна да се изправи срещу регионални заплахи като Ал Кайда и ИД, за да се предотвратят потенциални атаки на американските дипломатически съоръжения

Бившият служител на ЦРУ Лари Джонсън заяви, че плановете на Вашингтон да се противопостави на тероризма с военна сила няма много смисъл: "Стратегията прилагана от специалните сили на САЩ през последните 12 години, според мен, е до голяма степен провал ", каза той. "Идеята, че специалните сили предлагат някакъв вид магическо решение за защита от тази заплаха е направо абсурдно", каза той.

Станете почитател на Класа