НАТО дава имунитет на Турция да нарушава международното право

Независимият политически анализатор Дан Глейзбрук каза, че Турция използва имунитета, предоставен й като член на НАТО, за да изпълнява своите планове, независимо дали за сваляне на руски самолети, или да изпраща екстремисти и оръжия в Сирия, или да развива своята последна инициатива: да опита да подкопава Иракския суверенитет.

По време на интервю, Дан Глейзбрук е заявил, че целта на операцията на Турция в Ирак не е "разходка", защото "ако беше така, нямаше да има причина да не се съгласува с Багдад."

Политическият анализатор смята, че трябва да се вземе предвид, че турците все повече сътрудничат с иракските кюрди, които контролират района. През май 2014 г. започват да купуват огромни количества петрол от иракски Кюрдистан, акт, който федералното правителство на Ирак счита за незаконен. През август същата година те удвоиха количествата, до 250,000 барела на ден. Глейзбрук смята, че е "без значение какво казва турският външен министър: това сътрудничество се увеличава и очевидно е нарушаване на суверенитета и подкопава териториалната цялост на страната".

Нежеланото присъствие на Турция може да увеличи напрежението и да има отрицателно влияние в региона. Разбира се, не следва да се счита, че тези действия са независими, защото страната е член на НАТО и те често "взаимно се използват". Така „Турция придобива имунитет да нарушава суверенитета на другите и международното право, докато НАТО я използва за разработване на планове, или за сваляне на руски самолети, за изпращане на военни и оръжия за Сирия, или, както е сега, да подкопае иракския суверенитет. "

На последно място, по отношение на евентуалното участие на западните партньори на Турция, Глейзбрук каза, че "ако НАТО миналата година погледна встрани, когато Турция подписа петролни сделки без иракското правителство, нищо не показва, че този път ще действа различно. Поради това Западът мълчаливо подкрепя Турция, догато тя прилага ефективно своята империалистическа стратегия."

Станете почитател на Класа