ЕС се стреми да затегнете гайките на Bitcoin за да прекъсне каналите за финансиране на ИД

Европейските правителства се опитват да ограничат използването на криптовалутата Bitcoin, както и предплатените карти и други начини за анонимно плащане, след терористичните нападения в Париж миналата седмица.
Ограничителните мерки срещу Bitcoin са част от плана имащ за цел да попречи на финансирането на терористичната групировка ислямската държава.

Министрите на вътрешните работи и правосъдието на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел, където лидерите на страните-членки ще бъдат призовани да "затегнат методи за контрол на небанковите плащаншия като електронни плащания в анонимни и виртуални валути, както и прехвърляне на злато и благородни метали чрез предплатените карти ", според проект на документ, до който има достъп Reuters.

Bitcoin, най-често срещаната виртуална валута дава възможност за сравнително анонимни сделки и то с много по-малко комисионни, начислявани от банките.

Това често се използва в незаконния бизнес, въпреки че не е известно дали Bitcoin е приета от ИД, чиито източници на финансиране включват незаконна продажба на нефт и дарения от служители и богати лица от арабските страни, съюзници на САЩ.

Станете почитател на Класа