Цифрите говорят

"Вчера, международната коалиция направи 20 излитания и атакува 14 цели, докато Русия, проведе 127 излитания и порази 206 цели", каза източник от министерството на отбраната на Русия.
Като цяло, през 48-те дни на антитерористична операция в Сирия, руската авиация е направила 2 300 излитания и 4111 въздушни удари срещу основната инфраструктура, военно оборудване и бойци на ислямската държава, каза във вторник началникът на Генералния щаб на Русия Валерий Герасимов.

Герасимов заяви, че по време на тези мисии, руските ВВС са разрушили над 562 контролно-пропускателни пунктове, 64 тренировъчни лагери за терористи и 54 фабрики за производство на оръжия и боеприпаси, наред с други цели. Действията на руската авиация позволиха на сирийската армия да премина в настъпление и да си възстанови големи територии в провинциите Алепо, Латакия, Идлиб, Хомс и Дамаск.

Същия ден министърът на отбраната Сергей Шойгу, обяви, че страната му използва за първи път в тези операции стратегически бомбардировачи Ту-160, Ту-95MS и Ту-22, както и Ту- 95 и ТУ 60 за изстрелване на крилати ракети срещу позициите на терористичната група.

Водената от САЩ международната коалиция започва своята кампания бомбардировки на позициите на ИД на 8 август 2014 г. Оттогава тя е извършила 8125 въздушни удари: 5 321 в Ирак и 2 804 в Сирия, според информация, публикувана на интернет страницата на Пентагона и актуализирана на 12 ноември.

От тази цифра САЩ са извършили 6 353 атаки – 3 695 в Ирак и 2 658 в Сирия, докато другите държави са извършили 1 772 атаки – 1 626 в Ирак и 146 в Сирия. Въпреки това, тези действия не са попречили на териториално разширение на джихадистите, които през последните месеци завзеха няколко ключови територии в двете страни.

Като се има предвид, че международната коалиция извършва тези мисии вече от повече от 15 месеца, резултатите са много по-малко впечатляващи от операциите на Русия за много по-малко време. В допълнение, някои критици смятат, че атаките на съюзниците са неефективни и са причинили много жертви сред цивилното население.

След кървавите нападения, в Париж, Франция засили кампанията си на атаки срещу мишени на Ислямска държава в сирийския град Ракка. Опозиционни активисти в града са информирали, че най-малко 30 бомби са засегнали медицински съоръжения, футболен стадион и музей, наред с други цивилни обекти. Освен това, снарядите са оставили без ток около 200 000 души, както публикува The Washington Post.

Станете почитател на Класа