Три чаши кафе на ден намалява риска от преждевременна смърт

Добра новина за любителите на кафе! Група американски кардиолози и специалисти по хранене разкри, че пиенето на три до пет чаши кафе дневно значително намалява риска от преждевременна смърт от инфаркти, инсулти, болест на Паркинсон и дори пречи на самоубийствата.

"Биоактивни добавки, съдържащи се в кафето, намаляват степента на инсулинова нечувствителност и обикновено имат благоприятен ефект върху устойчивостта на възпалителни процеси. В действителност това може да обясни благоприятния ефект, коийто сме открили. Въпреки това, за откриване механизмите на действие на кафето са необходими понататъшни изследвания ", каза Динг Минг, учен от университета в Харвард, САЩ

Динг и колегите му са дошли до това заключение, след като анализирали здравето на повече от 160,000 медицински сестри от САЩ и 41,000 лекари в хода на почти 30 години на наблюдения в контекста на Nurses Health Study, публикувани в списание "Circulation".

Първоначално участниците в проучването не са страдали от болести на сърцето, затлъстяване или диабет, което позволява на учените да проследят как използването на кафе влияе на шансовете за умиране в ранна възраст.

Оказва се, че умерената консумация на кафе (не повече от пет чаши на ден) има положителен ефект върху здравето на медицинския персонал, което намалява шансовете за смърт от болести на сърдечно-съдовата система, диабет тип II, болест на Паркинсон и други невродегенеративни заболявания, дори самоубийство. По този начин "редовната консумация на кафе може да бъде включена като част от здравословната и балансирана диета," пишат изследователите.

Станете почитател на Класа