Русия атакува дългите конвои с нефт

Руското министерство на отбраната пусна видео на нападения над цистерни, които превозват петрол и деривати от терористите. Ударите срещу един от основните източници на финансиране на тероризма, са осъществени от руските изтребители-бомбардировачи Су-34, действащи в Сирия в рамките на мисии "свободен лов".

През последните дни са били унищожени около 500 цистерни превозващи петрол, подчерта ръководителят на дирекцията по основните операции на Генералния щаб на Русия, генерал-полковник Андрей Картаполов, на пресконференция в сряда.

Освен това, бомбардировачите Су-34 са разрушили и съоръжения за преработка и транспортиране на нефт в ръцете на терористи. Атаките на руските ВВС подкопават този важен източник за финансиране на джихадистите.
Черното злато финансира квази халифата, тъй като осигурява гориво за военните машини, позволява им да генерират електричество и създава на джихадистите икономическо влияние.
Като цяло, експертите твърдят, че ИД получава 1,53 милиона долара на ден от продажбата на суров петрол. Ислямската държава е поела контрола над по-голямата част петролната инфраструктура на Сирия.
Тази седмица руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е споделила с членовете на Г20 серия от снимки, направени от сателит,показващи обема на петрола, продаван от терористичната организация. "Аз показах на нашите колеги космически и самолетни снимки, които визуализират обема на незаконната търговия с петрол и петролни продукти. Колоните цистерни са дълги десетки километри, така че дори от височина 5000 метра се губят зад хоризонта. Изглеждат като система от петролопроводи ", каза Путин.

ИД продава нефта на контрабандисти, които от своя страна го продават на посредници в Турция, а значителна част от нефта, над 50%, приключва в ръцете на американски компании.

Руските атаки срещу автомобили-цистерни и петролни инсталации в рамките на антитерористична операция в Сирия, са удар по системата за преработка и продажба на петрол от ИД. Благодарение на атаките на руските ВВС, значително намаляха шансовете за незаконен износ на суров петрол, заяви тази седмица ръководителят на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валери Герасимов, цитиран от РИА Новости.

Станете почитател на Класа