Полемика: Дните вече не траят 24 часа?

Версията, че скоростта на въртене на Земята се е увеличила и, следователно, дните са съкратени, е генерирала дискусии сред специалистите. Докато някои настояват, че вече всеки ден има няколко часа по-малко, други опровергават тази хипотеза и обясняват, че промени от такъв мащаб биха били забелязани от всички.
Според проучване, наречено " Резонанс на Шуман ", което се занимава с квантовата метафизика и астрофизиката, от 1980 г. насам скоростта на въртене на нашата планета се е увеличила, така че дните са загубили осем часа и сега само продължават 16 часа.
На теория тази промяна има своята причина във климатичните бедствия.
Въпреки това, други експерти отхвърлят тази хипотеза. Един от тях е астрономът Виктор Вера, от Факултета по физически науки в Университета на Сан Маркос (Перу), който обясни, че "за да варира времето е необходимо скоростта на светлината да се промени и понеже не е доказано, че скоростта на светлината е имала промяна, не се е променило и космическото време".
"Всичко върви гладко в космически мащаб. Евентуалната промяна в дължината на деня ще има невероятни последици. Бихте събудили в три часа следобед, например, а телескопите трябва да се калибрират отново. Следва да се заключи, че ако е имало такава драстична промяна биха я забелязали всички ".

Станете почитател на Класа