Китай строи писта на спорните острови Спратли

Както показаха снимки, направени наскоро от един от спътниците Airbus Defence & Space, Китай строи писта на най-големия от спорните острови Спратли в Южнокитайско море. Това ще позволи на азиатския гигант да започне патрулиране в архипелага.

Съобщава се, че снимките, направени на 20 септември от Airbus Defence & Space, оперативно подразделение на Airbus Group, показват писта с 3,125 метра дължина наскоро построена от Китай на изкуствен остров в Южнокитайско море, разположен между Филипините и Виетнам.

Строителството на пистата във Fiery Cross Reef, според публикацията, позволява на Китай да ускори монтирането на инфраструктурата и изграждане на нови изкуствени острови и да инициира военни въздушни патрули на спорните острови.

През 2014 г. в Южнокитайско море КНР започна дейности по трансформиране рифове от архипелага Spratly в изкуствени острови. Архипелагът се контролира от КНР от 1988 г. насам, но има претенции от Филипините и Виетнам. Спорът ескалира, когато тези територии са включени сред "основните национални интереси на Китай " през 2012 година.

Станете почитател на Класа