Военните и технологичните възможности на САЩ са в риск

Военните и технологични възможности на САЩ са изложени на риск. Това е един от проблемите, описани в новата военна доктрина на САЩ, съобщи председателят на Съвета на началник-щабовете на САЩ, генерал Мартин Демпси.

Ген Мартин Демпси наскоро публикува нова военна доктрина на САЩ, озаглавена "Национална военна стратегия", съобщава The National Interest.

Демпси оценява глобалната ситуация като "сложна и подложена на бързи промени." Документът показва, че американските сили трябва да използват присъствието си за да се противопоставят на новите заплахи от държави, и недържавни групи.

По-специално, за да се противодейства на ислямска държава се изисква "широко разпространение на американски военни сили и използването на интегрирани процеси за управление на глобално ниво", за да бъдат прекъснати техните трансрегионални мрежи.

В същото време, Демпси заяви, че американската армия не може да разчита единствено на своето традиционно технологично предимство, поради разпространението на съвременни технологии и информационни средства, включващи кибератаки от цял свят. Така, "бъдещите конфликти между държавите могат да станат непредсказуеми, скъпи и трудни за управление." Това е особено вярно в борбите срещу авторите на хибридни войни, чиито предимства са инструментите на информационната война, терористичните актове и кибератаки."

В документа, изготвен от Демпси, който в момента заема най-високата позиция във военната йерархия на САЩ, се признава, че опасността от пълномащабна война е "ниска, но се увеличава." В документа се отбелязва също, че Иран, Русия, Северна Корея и Китай не се стремят към пряк военен конфликт със САЩ.

Станете почитател на Класа