Учените предложиха нова хипотеза за произхода на мистериозната дупка в Сибир

Гигантският кратер, открит от руските пилоти преди почти една година в руския полуостров Ямал (Западен Сибир), чиито характеристики и произход будят недоумението на изследователите, вече се сдоби с нова научна хипотеза. Учените предположиха, че пропадането е настъпило в резултат на натрупването на прекомерен натиск на подпочвените води и последваща експлозия.
Тунелът има термо-газов произход газ, т.е., е създаден в резултат на покачването на температурите в район, където почвата е трайно замразена. Жегата причинява топене на ледове, на мястото на които се образуват кухини с високо налягане на газа. Така обяснява явлението четвъртата експедиция от учени, които са пристигнали на мястото на инцидента, съобщава интернет страницата на администрацията на автономна област Ямал-Ненец.

Този прекомерен натиск на подземните води, от своя страна, приключил с експлозия, която създала тази черна бездна, гласи версията на геолозите, водена от Василий Богоявленски от Института за нефт и газ от Руската академия на науките.

Напоследък кратерът започна да се пълни с вода, което го превърна в езеро. Богоявленски отбелязва, че кръглата форма и термо-газов произход наподобяват повечето езера в полуостров Ямал.

Преди това учените са вярвали, че кратерът поради големия си размер и форма, е образуван от паднал метеорит с мощност, сравнима с тази на малка атомна бомба.

В настоящата експедиция са включени експерти от Центъра за изследване на Арктика и Института за нефт и газ в Русия.

Станете почитател на Класа