Открийте какво предизвика края на Римската империя

Ново проучване на ледени образци от Гренландия и Антарктида, показва, че в годините 535-536 и 539 г. огромни вулканични изригвания в Северна Америка са причинили изменението на климата в Средиземно море и вероятно са нанесли последния удар на Римската империя.

Изследване, публикувано в списание Nature показва, че серия от вулканични изригвания, регистрирани в Северна Америка през шести век след Христа са изстреляли огромни количества сулфат и пепел в атмосферата и са изиграли ключова за края на Римската империя, загубила голяма част от своята власт и влияние. Облакът, който помрачил небето над Средиземно море, е предизвикал серия смъртоносни за империята изменения на климата. Те на свой ред са довели до масов глад и епидемия от чума в периода между 541 и 543, унищожили една трета от населението на Европа.

Виден политик в Рим пише тогава, че империята страда от "зима без бури, пролет без мекота, лято без топлина."

"Най-студените температури са били причинени от големи количества вулканични сулфатни частици избълвани в горните слоеве на атмосферата, които за 18 месеца скриват повърхността на Земята от слънчевата радиация", казва в "The Telegraph" Майкъл Сигл, автор на изследването и професор в Рино и Швейцария.

Станете почитател на Класа