WikiLeaks: " Меркел имала план за разширяване на МВФ с Китай"

Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA) през 2009 г. е узнала, че германският канцлер Ангела Меркел търсила бърза реформа на МВФ и разширяването му чрез привличане на Китай, на който планирала да предложи по-голямо влияние и отговорности в Европа, показват последните сведения от WikiLeaks.
Секретната информация е незаконно получена от NSA при постоянното прихващане на съобщения на федералното канцлерство на Германия през последното десетилетие.
Последните течове изненадват с обхвата на шпионаж. В списъка са включени общо 56 телефонни номера, засегнати от американско подслушване, дмного от които са сегашните номера на дипломатическия антураж на Меркел. Сред тях са съветникът на канцлера, Беате Бауман, ръководителят на федералното канцлерство и ръководителят на германското разузнаване, Клаус-Дитер Фритцше. Информацията за подслушването на германските власти достига чак до Хелмут Кол.
Сред дългия списък на длъжностните лица, шпионирани от NSA са бившият шеф на Министерството на външните работи Михаел Щайнер, бившия министър на канцлерството Бодо Хомбах и Ернст Урлау, който е отговорен за надзора над разузнавателните служби.
Германия в сряда привика посланика на САЩ за последните разкрития за шпиониране от агенция NSA на висши държавни служители в страната, включително и няколко министри и длъжностни лица, отговорни за търговията, финансите, икономиката и селското стопанство.

Станете почитател на Класа