Очертава се нов G8: Срещите на високо равнище на БРИКС и ШОС в Русия променят света

Тази седмица руският град Уфа е домакин на две ключови международни финансови срещи на високо равнище: на БРИКС и на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). В центъра на вниманието ще бъде на настоящата финансова ситуация в света.
Петимата членове на блока БРИКС представляват 40% от населението на света, а ШОС, в сегашния си състав, дори и без Индия и Пакистан, които кандидатстват да бъдат приети, представлява около една четвърт от населението на Земята. Всичко това означава, че Москва "далеч не е изолирана", казва анализаторът Патрик Гудинаф.
За китайския президент Си Цзинпин, срещата на върха на БРИКС предлага възможност да се въведат промени в международната икономическа сфера.Форумът ще бъде посветен на практическите параметри на работата на новия блок, на неговите Банка за развитие и Фонд на валутните резерви. Организацията, която в момента включва Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан започва процес на добавяне на двама пълноправни участници: Индия и Пакистан. След като това приключи ще се появи нов G8.
В навечерието на срещата на върха, БРИКС официално стартира своят аналог на Международния валутен фонд. По време на среща в Москва на 7 юли централните банки на Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка са подписали оперативно споразумение за регулиране функционирането на Фонда валутни резерви на държавите-членки. Размерът на резерва е бил установен на 100 милиарда долара.
„Банката на БРИКС ще бъде ключова финансова институция, това ще бъде една от водещите финансови институции в света и ще се специализира в инфраструктурни проекти, в областите, които да облекчат критичните точки и да допринесат за развитието на търговията на частни и държавни нива", заяви министърът на Икономическото развитие на Русия, Алексей Улукаев.
Той припомни причините, довели до създаването на Банката. "БРИКС не са доволни от факта, че МВФ и Световната банка не се реформират, за да координират своите практики с реалността. И истината е, че процентът на страните от БРИКС в световната икономика вече е надвишил 30% . Трябва да се вземат под внимание и да се адаптират съответно механизмите на вземане на решения: таксите, заемите и т.н. ". Министърът подчерта, че Банката за развитие на БРИКС е отворена за включване на други държави.
Анализаторите показват оптимизъм за перспективите на банката на БРИКС на световната сцена. От тяхна гледна точка, новият субект има потенциала да оживи финансовата ситуация, а също и уязвимите икономики от еврозоната. Банката ще "оспори хегемонията" на традиционните финансови институции и ще противодейства на властта, която имат днес най-консервативните сектори в Европейския съюз, подредени по хегемонията на САЩ в Европа".

Станете почитател на Класа