Карта: Териториалните загуби на Ислямска държава и началото на обединен Кюрдистан

Кюрдските сили в северната част на Сирия, подкрепяни от САЩ от въздуха, възстановят голяма територия, изтласквайки Ислямска държава до де факто столицата им Ракка.
Картата е изготвена от риск анализатори на консултантската компания IHS и показва мащаба на успехите и доказателства, че кюрдите са започнали да се разширяват от традиционните си крепости до райони, обикновено доминирани от араби.
Кюрдските победи са намалили територията, контролирана от ИД, доказвайки, че джихадистката група не е непобедима, въпреки впечатляващите военни успехи, които доскоро са имали.
Картата също така предлага общ преглед на това как дъгата на територията под кюрдски контрол може да бъде разширена, за да включва и Ербил, столицата на автономната област Иракски Кюрдистан.
Докато сирийските правителствени сили контролират малка ивица в близост до град Хасака в областта, в ръцете на кюрдските групи е площта на Северна Сирия: от Айн ал-Араб до иракската граница.
Картата показва ситуацията в Ирак, където зелената зона в северната част представлява площта под контрола на иракските кюрди.
Леко разширяване на тази област до Мосул, югозапад, ще отвори пътя за обединен Кюрдистан, пише "Foreign Policy".

Станете почитател на Класа