Каква връзка имат скъпоценни камъни с живота на Марс?

Изследователи от университета в Глазгоу, Великобритания са открили останки от опал в метеорит, който паднал на Земята от Марс през 1911. Останките от този скъпоценен камък може да бъдат доказателство за живот на Марс.
Този скъпоценен камък, известен също като "Огнен опал" поради своето ярко оранжево и жълто- червено оцветяване, е интересна находка, защото не само може да запази вкаменелости, но и защото се формира около горещи извори, където микробният живот процъфтява, твърди публикация в списание Meteoritics Planetary Science.
Астрономите смятат, че това откритие може да помогне на бъдещи проучвателни мисии, за да се реши къде да търсят признаци на марсиански живот.
"Микробния живот се развива около горещи извори и опалът може да хване и да запази тези микроби в продължение на милиони години," каза изследователският директор Мартин Лий.
Учените успели да си намерят малки следи от опал с мощен сканиращ електронен микроскоп. Този минерал е създаден от взаимодействието на марсианската вода със силициев двуокис в метеорита.

Станете почитател на Класа