При новите лидери Дания реже облагите за търсещите убежище

Новото дясноцентристко правителство на Дания обяви плановете си за намаляване на социалните помощи за търсещите убежище.
Търсещите убежище без деца ще получават интеграционна помощ от 5945 крони (£ 564) на месец преди данъци, вместо сегашните 10 849. Семейни двойки с деца ще могат да получават 16 638 крони месечно, вместо сегашните 28 832. Имигранти, които издържат изпит по датски език, ще имат право на месечен бонус от 1500 крони.
В петък се очаква предложението да бъде прието от парламента, където либералното правителство се подкрепя от анти-имиграционната Датска народна партия (DPP). Новата интеграционна помощ - заменяща обезщетението за безработица за мигранти - ще се превърне в закон през септември. Работници мигранти от ЕС няма да бъдат засегнати от него.
Дания е приела най-строгита имиграционни политики в ЕС през последните години, тъй като политическото влияние на DPP е нараснало. Проверките по датските граници ще бъдат увеличени за борба с контрабандата и незаконното влизане в страната.
Първо и второ поколение имигранти формират 12% от 5,6-милионното население на Дания.
"Ние трябва да затегнем мерките така, че да можем да се справим с потока на имигранти към Дания", заяви министърът на имиграцията Ингер Стоеберг, цитиран от Copenhagen Post.
Отделно от това, правителството ще отдели още полицаи и ще монтира оборудване за наблюдение на границата с Германия, за да спре контрабандисти и незаконните мигранти, влизащи в Дания.
Въпреки това, тези мерки не са в нарушение на правилата на ЕС от Шенген за неограничено пътуване, каза външният министър Кристиан Йенсен.

Станете почитател на Класа