Французите предупредиха Великобритания: Brexit може да бъде вашето Waterloo

Френските политици бяха големите отсъстващи от честването на 200-годишнината на поражението на Наполеон при Ватерло. Това не попречи на най-големия национален вестник в страната, използвайки символиката на кървавата загуба на Франция, да предупреди Великобритания за възможна касапница от друг вид: Brexit.
Le Monde, официозът на Франция, предприе необичайната стъпка да публикува редакционната си статия на английски под предупреждението: "Англия внимавай, Brexit може да бъде вашето Waterloo".
„Страната, която надви Наполеон не може да се поддаде на Найджъл Фарадж", декларира вестникът, призовавайки "нашите британски съюзници да устоят на познатото изкушение за прекрасна изолация".
"Днес ние тържествено ще кажем на нашите приятели от другата страна на Ламанша: пазете се, Brexit може да бъде вашето Waterloo! И за да се уверим, че съобщението наистина е чуто, ние стигнахме дотам, че да го предадем на английски език. Messieurs Les Anglais, не позволявайте на сирените на фалшивата независимост да ви отдръпнат далеч от континента. Точно както през 1815 г., вашето бъдеще е в Европа. "
Както Le Monde посочи, отсъствието на Франция от тържествата, не е защото те са губещите. По-скоро, страната продължава да е в сложна и неловка връзка с това, което се възприема като токсичен образ на Наполеон. Френските лидери винаги са стояли на разстояние от Наполеоновите чествания, дори и на най-голямата му победа в Аустерлиц.
Le Monde отбелязва "грандиозното постижение на два века англо-френски мир". "Никога повече не сме воювали помежду си, освен на полето за ръгби.

Станете почитател на Класа