Седем събития, които разтърсиха света за седем дни

Ето актуалните новини от седмицата:
Оставката на Блатер като президент на ФИФА. На фона на корупционен скандал във FIFA, президентът на асоциацията Сеп Блатер обяви оставката си, но ще продължи да функционира като действащ президент до началото на 2016 г. Блатер заяви, че вече работи по "цялостна програма за реформи".
Голям протест срещу Г-7 в Германия. Германската полиция използва сълзотворен газ на демонстрацията срещу Г7 в Гармиш-Партенкирхен. Срещата се провежда с отсъствието на руския лидер. Протестиращите носеха плакати с лозунги като "G7, върви по дяволите! Харесва ми Путин".
Нов доклад: " MH17 е свален с ракета, която може да принадлежи само на Киев". Свалянето на MH17 през юли 2014 г. е било причинено от управляема ракета земя-въздух, от система за противовъздушна отбрана Buk-M1, оръжия, с които е въоръжена украинската армия, става ясно от доклада на консорциума Алмаз-Антей.
Киев нарушава споразуменията от Минск, атакува Донбас с артилерия. Генералният щаб на Украйна призна, че силите за сигурност използват срещу милицията на Донбас тежка артилерия, която е била отеглена по-рано в съответствие със споразуменията на Минск.
Путин: "Само някой, който не е с ума си може да помисли, че Русия ще атакува НАТО". Коментирайки опасенията на някои страни за възможните агресивни действия от страна на Русия, президентът Владимир Путин заяви пред италианския вестник Кориере дела сера "само някой, който не е с ума си може да си представи, че Русия ще атакува НАТО."
Латинска Америка се мобилизира срещу домашно насилие. В повече от 70 града в Аржентина се проведоха масови протести срещу убийствата на жени и домашното насилие. Протестът се разпространи и в Уругвай, Чили, Мексико и Бразилия.
Папа Франциск посети Босна и Херцеговина

Станете почитател на Класа