САЩ не взеха под внимание БРИКС и сега губят битката

Докато Европейският съюз инкасира загуби от антируските санкции и не е в състояние да води независима от Вашингтон политика, страните от БРИКС предприемат големи инфраструктурни проекти и вървят към промяна на световния икономически ред, казва известният немски икономист Фолкер Хелмайер.
Истинските вреди, претърпени от страните от Европейския съюз от антируските санкции са много по-голями от обхвата на статистиката, смята главният икономист на германската Bremer Landesbank, Фолкер Хелмайер. "Отношенията на доверие между Русия и Германия и други европейски страни са увредени и години ще бъдат необходими, за да се възстановят," казва експертът в интервю за " WirtChafts Nachrichten".
"За мен оста -Москва-Пекин -BRICS спечели. През 1990 г. тези страни, където живее 85% от населението на света, притежаваха 25% от глобалното икономическо производство, докато сега тази цифра достига 56%. Те растат всяка година с 4 или 5% и контролират 70% от световните валутни резерви ", казватой. „Големите компании са изгубили своите големи проекти в Русия, а Германия и всички европейски страни са пострадали. Междувременно, Русия, Китай и другите страни от БРИКС развиват безпрецедентни мега инфраструктурни проекти като новата версия на Пътя на коприната, където е малко вероятно да има западно участие."
Освен това, нито Германия, нито целият Европейски съюз, имат свой собствен, независим международен дневен ред във Вашингтон и следователно също се разглеждат като губещи. "Колкото по-дълго продължи тази политика в ЕС, толкова по-висока ще е цената и по-малко ще ни приемат сериозно другите международни участници," казва експертът.

Станете почитател на Класа