Южнокорейците печелят предизвикателство на DARPA за роботика

Южнокорейски отбор спечели DARPA Robotics Challenge. Конкурсът е състезание за роботи с препятствия, симулиращи условия, подобни на бедствието в ядрената централа Fukushima през 2011.
Тимът KAIST с хуманоиден робот DRC-Hubo победи 22 други отбора и спечели 2 милиона долара награда от научното звено DARPA на американското министерство на отбраната.
Роботите са имали един час, за да завършат серия от задачи, като шофиране на кола и изкачване на стълби, някои от които самостоятелно, с прекъсвания на свързаността с техните оператори, симулираща реални условия на бедствия. Имаше много тежки падания, предизвикали смях в тълпите зрители на конкурса в Помона, Калифорния.
Другите задачи за роботите бяха слизане от кола, отваряне на врата, пробиване на отвор в стена, прекосяване на чакъл чрез почистване на пътя или чрез ходене върху него.
Team KAIST завърши най-бързо всички задачи за 44 минути и 28 секунди.
Team IHMC Robotics бе втори и спечели 1 милион долара, а Tartan Rescue беше на трето място и спечели 500 000 щатски долара, ден след като падна и след това възбуди тълпата като стана и отново заработи без човешка помощ.
Конкурсът включваше и две мистериозни задачи - първия ден мистерията бе дърпане на лост,а на втория ден – да се издърпа щепсела от едно гнездо и да се постави в друго.
Един китайски отбор също щеше да участва, но според сведенията не успя да получи визи навреме.

Станете почитател на Класа