"Основната цел на ислямската държава е Арабският полуостров"

Ислямската държава иска да завладее Арабския полуостров, затова най-големият им враг е Саудитска Арабия, където джихадистите се опитват да сеят хаос чрез терористични атаки и привличане на повече поддръжници, твърди израелският експерт Йорам Швайцер.
На 22 май, атентатор-самоубиец на Ислямска държава се взриви в шиитска джамия в Саудитска Арабия оставяйки над 20 убити. Това бе първият терористичен акт от джихадистката група в тази страна. По този начин, ИД иска да покаже, че саудитското правителство не е в състояние да направи нищо срещу тях, казва в статия експертът от Института за израелска национална сигурност.
Експанзията на ислямската държава на Арабския полуостров не е ново явление. От пролетта, групата активно присъства в Йемен, където предимно сунитската Саудитска Арабия се бори с шиитските бунтовници. Като цяло, Ислямска държава има две основни цели, пише Швайцер. Първо, атакува шиитите по света, които те считат за основните си врагове и предатели. Но най-големият им враг е Саудитска Арабия, лидер на антитерористичната коалиция сред арабските страни. Следва да се припомнят в това отношение думите на самопровъзгласилия се лидер на джихадистите, Абу Бакр ал Багдади, който назова Рияд "глава на змия" и призова за терористични атаки на територията на страната.
С атаката от 22 май, джихадистите се опитват да провокират напрежение между шиити и сунити в Саудитска Арабия, което се увеличава с увеличаване на дискриминацията срещу шиитското малцинство в страната. Освен това, джихадистки пропагандни методи в социалните мрежи, създават образ, че вече присъстват на Арабския полуостров и по този начин привличат повече последователи под лозунгите им в региона.

Станете почитател на Класа