Зашеметяващи ювелирни изделия от етиопски гроб разкриват 2000-годишна връзка с Рим

Зрелищни 2000-годишни съкровища от Римската империя и царството Аксумит, което владяло части от североизточна Африка в продължение на няколко века, са били открити от британски археолози в северната част на Етиопия.
Луиз Скофилд, бивш куратор в Бритиш Музеум, е водела шестседмичните разкопки на античния град Аксум, където екип от 11 души разкрил гробове с изключителни артефакти, датиращи от първи и втори век. Те предлагат доказателства, че римляните са търгували там стотици години по-рано, отколкото се смяташе досега.
Скофийлд каза пред Обзървър: "Всеки ден от всички гробове избликваха товари съкровища, бях уверена, че ще намерим нещо, но не и в този мащаб ". Тя е особено развълнуван от гроба на жена, наречена "Спящата красавица". Скофийлд каза: "Тя беше се свила на една страна, с брадичка на ръката си, с красива бронзова халка. Тя бе погребана с поглед в изключително бронзово огледало, имаше до себе си красива и невероятно богато украсена бронзова козметична лъжичка. Жената носеше огърлица от хиляди малки мъниста. Качеството на бижутата предполага, че е била с много висок статус и имала най-добрите луксозни стоки."
Екипът също намерил погребани воини, всеки скелет с голяма желязна гривна, вероятно убити в околните бойните полета и още един женски скелет с ценна огърлица от 1065 цветни стъклени мъниста и колба от стъкло за парфюм.
"Етиопия е една загадъчно, място потопено в легенда, но никой не знае много за него". Нашите находки показват, че изключително ценни неща са пътували от Римската империя през този регион векове преди считаното досега." каза Скофийлд.
Находките ще отидат в нов финансиран с германски средства музей, откриван през октомври. Скофийлд се надява да организира показването им в Бритиш музеум, но находките първо трябва да бъдат консервирани.

Станете почитател на Класа