Посещението на папата в Босна привлече 100 000 богомолци

Папа Франциск посети Босна и Херцеговина, където го приветстваха около 100 000 души. Посещението на понтифекса в столицата Сараево цели да насърчи мира и помирението в цялата страна. Той извърши меса на футболен стадион и ще се срещне представители на мюсюлманската, православно - християнската и еврейски общности.
Босна остава разделена по религиозен и етнически признак, 20 години след гражданската война.
Кардинал Винко Пулич призова хората от всички вероизповедания да "държат ушите и сърцата си отворени за посланието на папата". "Ние сме вложили много любов в подготовката за посещението," каза той. "Градът се изпълва с радост."
Войната между православните християни сърби и босненските мюсюлмани в началото на 90-те години доведе до дълбоко етническо разделения. Папа Франциск ще се опита да подсили помирението, чрез насърчаване на общностите да се обединят.
В писмо до жителите на Сараево по-рано тази седмица, той пише: "Аз идвам сред вас ... да изразя подкрепата си за икуменически и междурелигиозен диалог и най-вече за насърчаване на мирното съжителство във вашата страна."
Най-малко 5000 полицаи ще дежурят, създадена е гореща телефонна линия за подозрителни действия на обществено място по време на посещението.
В петък местните медии съобщиха, че ислямска държава е пуснала видео, призовавайки за действия на Балканите. Въпреки това, не се смята, че това е свързано с папската визита.
Минаха 18 години, откато папа Йоан Павел II посети Сараево по време на тежка снежна буря през 1997 г. В негова чест през 2014 г. е издигнат паметник.

Станете почитател на Класа