Кошмар на САЩ - Пекин и Москва могат да въведат нов златен стандарт

Китай планира да създаде референтна цена на юана, определена в злато. Като следствие, САЩ се опасяват, че Китай може да въведе нов златен стандарт за замяна на долара.

Конкуретцията за пазара на злато в Лондон бе засилена след като Златната борса на Шанхай (SGE), създаде Международната търговска камара в зоната за свободна търговия на града, поддържаща свободните капиталови потоци, се казва в германския вестник "Deutsche Wirtschafts Nachrichten".

Китай е най-големият производител на злато в света и разбира се, се интересува от възможността да влияе при определяне на цената на златото. Според участник на пазара, Китай ще има своята цена до края на 2015 г., а златният пазар в страната преживява бурно развитие. Вследствие на това се очаква, че минните компании и рафинерии, които пазят своите активи в чужбина отново ще прехвърлят ценните си метали в Китай.

През март правителството в Пекин намали значително ограниченията върху вноса и износа на злато, за да се улесни търговията с благородни метали сред местните търговци.

В резултат на това Китай причини известно безпокойство в САЩ. През последните години Китай е закупил голямо количество злато, в противоречие с международната тенденция и САЩ се опасяват, че Пекин и Москва работят заедно, за да се въведе нов златен стандарт.

Станете почитател на Класа