Забавеното плащане на Гърция към МВФ намирисва на отчаяние и неподчинение

Почти можеш да чуеш стиснатите зъби, през които Международния валутен фонд, отправи лаконично изявление с признанието, че Атина планира да пропусне крайния срок в петък за плащане на € 300 милиона от дълга.

Базираният във Вашингтон заемодател, който винаги е бил предпазлив да не бъде въвлечен в европейската дългова криза, не осъди действията на Гърция.
Той просто заяви отново, че според една малко известна вратичка, приета в края на 1970, "страните-членки могат да поискат да обединят няколко основни плащания изискуеми през един календарен месец". Но беше ясно, че МВФ е получил малко предупреждение за плановете на Гърция.

Янис Варуфакис, заядливият финансов министър на страната, отдавна твърди, че краят на юни, когато изтича срокът на четиримесечното продължение на спасителната програма, не е истинският краен срок за постигане на споразумение.

Но решението от последната минута да се отложи плащането, само часове след като управляващият директор на МВФ Кристин Лагард, каза че очаква то да пристигне, понамирисва на отчаяние и на неподчинение.

Позицията на Гърция е вероятно да вбеси МВФ, който не иска да поеме вината за бутане на Гърция в неизпълнение, но вярва че текущите планове за справяне с дълговата тежест остават нереалистични.

Сделката все още остава възможна; но докато МВФ обмисля последиците от от неполучения свой чек и Ципрас се подготвя за битката в собствената си партия за последния набор изисквания на кредиторите, споразумението изглежда като все по-изтъняваща надежда.

Станете почитател на Класа