Неочакван алианс: Саудитска Арабия и Израел се обединяват тайно срещу Иран

Саудитска Арабия и Израел нямат много общо: Риад не признава правото на съществуване на еврейския народ и се сблъсква с Тел Авив на международната сцена по палестинския въпрос. Въпреки това, двете страни няколко пъти са провели тайни преговори, насочени срещу Иран.
От началото на 2014 г., представители на Израел и Саудитска Арабия са имали най-малко пет тайни срещи за обсъждане на общия "враг" Иран. За първи път и двете страни открито го признаха, по време на конференцията на американската организация, за външна политика, Съвет по външни отношения, съобщава Bloomberg.

Както стана ясно по време на конференцията, на която присъстваха няколко бивши израелски и саудитски длъжностни лица, през последните 17 месеца са се състояли пет срещи в Индия, Италия и Чехия. "Открихме, че имаме едни и същи проблеми, еднакви предизвикателства и понякога едни и същи отговори", призна бившия израелски генерал Шимон Шапира.

Въпреки, че Саудитска Арабия все още не признава правото на Израел да съществува и Тел Авив не приема идеята за палестинска държава поддържана от арабския свят, двете страни заедно търсят начини за ограничаване на това, което те считат за "нарастващо влияние на Иран в Средния изток". Срещите са засилени, откакто САЩ заедно с други международни посредници намират решения за иранската ядрена програма.

Станете почитател на Класа