Тони Блеър против екстремизма и антисемитизма

Тони Блеър ще бъде председателят на организация, която се бори с антисемитизма и расизма в Европа. Бившият премиер на Великобритания ще се присъедини към Европейския съвет за толерантност и помирение ЕСТП, който води кампания за по-строги закони срещу екстремизма. Той ще оглави борда, който включва бившият испански премиер Хосе Мария Аснар и бившия шведски премиер Горан Першон.Той няма даполучава заплата в новата си роля, но неговата фондация ще получи годишно дарение.
ЕСТП описва себе си като "генератор на мнения и консултативен орган". Той призовава европейските страни да въведат в законодателството си по-ясни дефиниции на расизма и антисемитизма, да стимулират образователни програми и да дефинират отричането на Холокоста като престъпление. Организацията също така иска правителствата да осигуряват сигурността на синагоги и еврейски училища.
Според Таймс, г-н Блеър и Моше Кантор, руски бизнесмен, председател на Европейския еврейски конгрес и съосновател на ЕСТП през 2008 г., заявяват, че Европа е изправена пред "опасни времена, а икономическият упадък подхранва нестабилност". Те отбелязват, че само три пъти в последните 100 години, годишният ръст на БВП в Европа е падал под 1% - точно преди Първата световна война, преди Втората световна война и през миналата година.
"Глобализацията ни събира по-близо заедно, така че ефектите на расизма и дискриминацията подкопават тъканта на обществото... затова хора, международни организации и останалите участници трябва да се обединят, за да се справим с омразата и нетолерантността."
Решението на Блеър да се откаже от поста Близкоизточен мирен пратеник беше обявено през май. Източници, заявиха обаче, че г-н Блеър ще "остане активен" в региона в неформална роля и е изцяло ангажиран с подпомагането на международната общност в работата си с Израел и палестинците, за да се постигне напредък в отношенията между двете държави ".

Станете почитател на Класа