Съдът на Колумбия призна за противоконституционно споразумението с НАТО

Върховният съд на Колумбия е обявил за противоконституционно споразумението за сътрудничество и информационна сигурност, подписано между страната и Северноатлантическия пакт НАТО. Констатирани са нередности в процеса на изготвяне на този документ и са намерени пропуски в съдържанието, съобщава Telesur. По-конкретно, съдът счита, че има несъответствие със закона, тъй като по време на втория кръг гласуването в Сената не е било номинално, както се изисква по силата на регламента.
Следователно, поради тази причина, както и някои пропуски по отношение на съдържанието му, съдът заключава, че споразумението е "много проблематично", защото няма яснота в обхвата на договорената сделка.
Споразумението с НАТО е било подписано от тогавашния министър на отбраната на Колумбия, Хуан Карлос Пинсон и от генералния секретар на НАТО, Андерс Фог Расмусен на 25 юни 2013 г. в Брюксел. Чрез този документ е легализиран обменът на класифицирана информация между колумбийското правителство и НАТО.
Това решение идва след като през февруари генералният прокурор на Колумбия поиска от Конституционния съд да обяви споразумението за „неизпълнимо", тъй като не се различава ясно какъв тип информация може да бъде получена от т.н. "класифицирана информация ".

Станете почитател на Класа