Защо юни ще бъде решаващ месец за световните пазари?

Юни обикновено не е определящ фактор за съдбата на пазарите по целия свят, но изглежда, че през 2015 ще е критичен за пазарите поради големия брой решаващи събития.
На 3 юни ще има заседание на Европейската централна банка, а на 5 юни света е в очакване на резултата от срещата на ОПЕК, от ключово значение за бъдещето на петрола. През почивните дни ще се проведе срещата на Г-7, където липсата на руския президент Владимир Путин фокусира вниманието. В допълнение, на 16 и 17 юни ще се проведе заседание на Федералния резерв на САЩ. Този месец е и крайният срок за Гърция да плати голяма сума към МВФ, факт, който добавя стрес за икономиката през в по-голямата част от земното кълбо.
САЩ. Данните за заетостта в САЩ са от особено значение, заедно със срещата на Федералния резерв по-късно този месец. Икономистите очакват данните за БВП на САЩ да се подобрят след намалението от 0.7% през първото тримесечие. През второто тримесечие растежът възлиза на 2,5%.
Гърция. Гърция фокусира вниманието на инвеститорите и медиите. Докато анализатори изчисляват, че възможността за напускане на страната в еврозоната е много по-висока, отколкото в миналото, пазарите са в очакване на "мирно" решение на ситуацията. Спекулациите за неизпълнение и въвеждането на контрол върху капитала са се увеличили, тъй като преговорите с кредиторите са в своя пик. Очевидно не се очаква на срещата на Европейската централна банка промяна на политиката спрямо Гърция, която ще бъде във фокуса и на Г-7.
Европейците сега се опитват да направят всичко в рамките на разумното за да се предотврати "Grexit", което ще удари цялата икономика на Европа. Но дори и ако това се случи, експертите твърдят, че това ще бъде голям проблем за еврото, докато световната икономика ще бъде засегната в по-малка степен.
ОПЕК.Инвеститорите наблюдават много отблизо срещата на ОПЕК. В групата се очаква да се запазят квотите за производство на 30 милиона барела на ден, въпреки че някои изолирани изявления биха могли да повлияят на петролния пазар.
Китай.Инвеститорите са в очакване на 9 юни, когато те ще знаят дали действията на Китай ще бъдат включени в индекса MSCI Emerging Markets. Всяка промяна на MSCI може да принуди много мениджъри на западни пари да влезат на пазар, който доскоро беше извън обсега на чужденците и които в продължение на години е бил измъчван от корпоративни скандали и крайна нестабилност, както е публикувано в The Wall Street. Това са амбициите на азиатския гигант в усилията му за отваряне на капиталовите си пазари и разширяване на използването на неговата валута в световен мащаб.

Станете почитател на Класа