САЩ и Иран възобновиха "съществени" ядрени преговори в Женева

Един месец преди крайния срок за ядрена сделка, висши дипломати от САЩ и Иран се събраха в Женева в опит да изгладят различията колко бързо да бъдат облекчени икономическите санкции на Техеран и колко иранците трябва да отворят военните си съоръжения за международни инспекции.
Разговорите между държавния секретар на САЩ Джон Кери и иранския външен министър Мохамед Зариф се описват като най-значителните, откакто световните сили и Иран сключиха рамково споразумение през април. Кери и Зариф се срещнаха в продължение на шест часа в събота, в опит да преодолеят пречките пред окончателно ядрено споразумение.
Един от въпросите, които предстои да бъде решен е натискът от световните сили за международен достъп до иранските военни обекти и екипа от атомни експерти. Техеран от своя страна иска санкциите да се премахнат веднага след постигане на споразумение.
Запитан преди разговорите в събота за завършването на пълното споразумение до 30 юни, Зариф заяви: "Ние ще се опитаме."
"Нито Америка, нито Иран има друг избор, освен да постигнат споразумение," заяви анализатор пред Ройтерс. "Ако не се стигне до сделка, ще се подхрани напрежението в региона."
Марк Фицпатрик, бивш служител в Държавния департамент, а сега в Международния институт за стратегически изследвания, каза "Най-трудните компромиси вече са направени. Но иранците може да преиграят с неправилното предположение, че Обама се нуждае от сделката много повече, отколкото те."

Станете почитател на Класа