Самолетът Solar Impulse започва прекосяване на Тихия океан

Швейцарският пилот Андре Боршберг е започнал опита си да пресече Тихия океан, от Китай до Хавай, със самолета без гориво Solar Impulse. Експерименталното въздухоплавателно средство, което е с размах на крилете по-голям от на Джъмбо, но тежи малко повече от една голяма кола, тръгна от Nanjing в 18:39 GMT. Вероятно г-н Боршберг след 5-6 дни непрекъснат полет ще достигне своята дестинация в централната част на Тихия океан. Той ще се опита да остане буден за голяма част от това време, като си позволява само кратки дремки. Неговия прогрес ще се наблюдава през целия път от контролната зала в Монако.
При успех, прекосяването на Тихия океан от околосветското пътуване на Solar Impulse ще бъде най-дългият самостоятелен полет в историята.
Проектът постигнала стабилен напредък след началото в Абу Даби през март, но беше задържан в продължение на повече от месец на източното крайбрежие на Китай в очакване на подходящи метеорологични условия над океана.
Solar Impulse се нуждае не само от благоприятни ветрове, но също така от ясно небе, за да имат възможност 17000 фотоволтаични клетки, монтирани на крилата, да постигнат върхова производителност.
Разстоянието до летище Kalaeloa на остров Хавай е повече от 8 хиляди мили.
Целта на проекта Solar Impulse не е да покаже един вариант на бъдещето на авиацията, а по-скоро да демонстрира потенциала на чистите технологии.

Станете почитател на Класа