Най-търсеният немски нацист Зомер - "негоден за съдене"

Бившият SS лейтенант Герхард Зомер, на върха на списъка на най-издирваните нацисти, бе обявени за негоден за съдене от прокурорите в Германия, тъй като има тежка деменция. Зомер, на 93, е един от 10 бивши нацистки офицери задочно признати за виновни за едно от най-страшните военновременни кланета в Италия.
Той е осъден за участието си в убийствата на 560 цивилни в Тоскана, в село Сант'Анна през август 1944. Нацистите, които отстъпвали в Северна Италия под натиска на съюзническите войски, обкръжили селото на 12 август и за няколко часа убили мъже, жени и 119 деца.
В продължение на години са правени опити Зоммер да бъде съден в Германия и прокурорите в Хамбург са убедени, че ако той е бил определен като годен би бил обвинен за общо 342 случая на жестоко убийство.
Зомер сега живее в старчески дом в Хамбург-Фолксдорф и оглавява списъка на най-издирваните нацистки престъпници на центъра Симон Визентал.

Адвокат Габриела Хайнеке, която води кампанията от името на семействата на жертвите, каза, че е доволна от начина, по който специалистите са достигнали до извода, че Зомер страда от деменция.

Решението да се откажат от съдебния процес идва когато Оскар Грьонинг, друг 93-годишен бивш нацист, описан като "счетоводител на Аушвиц" е подсъдим в Германия за най-малко 300 000 съучастия в убийство.

Станете почитател на Класа