Доларът може да получи "съкрушителен удар" през есента

Началото на разпадането на долара може да се появи през есента на тази година, казват някои експерти. И въпреки че този процес в действителност вече е започнал, през октомври тази резервна валута може да получи съкрушителен удар от юана.
На всеки пет години, Международният валутен фонд (МВФ) преразглежда състава на кошницата резервни валути. Сега тя включва щатския долар, британската лира, японската йена и еврото. Въпреки това, тази година е важна не само защото е време да се провери отново кошницата, но и защото китайскит юан с изключително висока степен на вероятност може да влезе в нея и да бъде включен в списъка на най-надеждните валути в света.
Медията отбелязва, че докато САЩ се бе посветил на увеличаване на най-големия в историята национален дълг, Китай беше зает със стратегически въпроси за насърчаване на своята валута, точно както Съединените щати в началото на миналия век. Ако погледнем към работата извършена от Китай в този смисъл става очевидно защо Китай така уверено заявява, че доларът е продукт на миналото.
Експертите предупреждават, че американската валута, подкрепена от злато преди, сега не се поддържа от нищо, докато Китай бързо купува този метал, превръщайки се в най-големият производител и вносител на злато в света. Досега китайското правителство използва стратегията на секретност и не публикуват данни за своите златни резерви. Но когато става въпрос да бъде включен в кошницата на резервни валути, страната трябва да разкрие данни за златните си резерви, което Пекин може да направи през октомври. И това ще докаже на света, че китайската валута е не само достойна да стане резервна валута, но е и много по-надеждна от долара.

Станете почитател на Класа