Сноудън разкрива кой всъщност командва в САЩ

Екс-агентът от Агенцията за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън, отговори на въпроси от страна на потребителите на платформата Reddit под мотото 'питай ме каквото и да е'. Ето някои от най-интересните му отговори.

Въпреки, че американците се притесняват, че агенции като НСА ги шпионират, Сноудън, е убеден, че политиците не се интересуват от общественото мнение. Защо? Проучване на университета в Принстън разкрива, че икономическите елити са с десет пъти по-голямо влияние върху законодателите, отколкото обществото като цяло.

Освен това, Сноудън призова обществото да помисли върху това, което е заложено на карта, когато има шпионаж. Според него „много хора не разбират фундаменталния характер на правата на човека. Този, който иска да нарушава правото ми е този, който трябва да дава обяснения. Също така, не можете да подарите това си право на друг, само защото не се нуждаете от него; т.е., мнозинството не може да продаде правата на малцинството", заяви Сноудън.

"Да се твърди, че не ви интересува правото на личен живот, защото няма какво да криете, е все едно да казвате, че не се нуждаете от правото на свободно слово, защото няма какво да кажете", заключи той.

Независимо дали законодателите ще одобрят закони, ограничаващи дейността на агенции като АНС, ЦРУ, ФБР и ДЕА, те ще остават неразбрани или просто игнорирани напълно, казва Сноуден. Но това не е извинение за обществото да не преследва незаконните или неетични дейности на тези агенции.

Сноудън даде и практически съвети на тези, които са загрижени за поверителността. Потребителите на Apple посъветва да използват криптираната услуга за съобщения Signal, а Android потребителите да използват RedPhone или TextSecure.

Станете почитател на Класа