Разединени американски щати - Аляска и Хавай настояват за независимост от Вашингтон

Група представители на коренните народи в Хавай и Аляска търсят независимост от САЩ. Активистите се оплакват, че техните територии са били присъединени към САЩ по "измамен" начин и призовават ООН да помогне в процеса на самоопределение.

Какво е общото между двата американски щата Аляска и Хавай, толкова различни по климат и произход на аборигените? Очевидно е, че са част от една страна, има общ президент и са последните присъединили се към САЩ щати. Но това са единствените общи характеристики на тези разделени от 5000 км територии.

Представители на коренното население - ескимосите и алеутите в Аляска и полинезийците в Хавай - претендират за правото си на независимост от Вашингтон. В началото на май, те отново призоваха международната общност да гарантира правото им на самоопределение.

В петицията, говорителите на коренното население оценяват тяхната интеграция в САЩ като "незаконно анексиране" и искат от ООН да "поправят грешката." В същото време те декларират, че Вашингтон потиска оригиналната им култура и вреди на околната среда в техните региони.

През 1959 г. администрацията на президента Дуайт Айзенхауер проведе референдуми в Аляска и Хавай, съдържащи един въпрос: Искате ли тези територии да се присъединят към Съединените щати? Това означава, че не е имало алтернативни въпроси, като например - дали хората искат да живеят в независима държава или да се присъединят към друга държава.

Представителят на Аляска заяви "Ако прочетете договора, който Руската империя подписа със САЩ, ще видите, че те не са продали територията на Аляска. Това, което е продадено са правата за търговия, търговските споразумения, които те са имали с автономното население на Аляска".
Представителите на коренното население на Аляска и Хавай се стремят да постигнат целите си по мирен начин в съответствие с нормите на международното право. Те разбират, че този процес може да се проточи дълго.

Станете почитател на Класа