Китай има план: Пекин да стане световна сила във високотехнологичните производства

Китай вече не се счита достатъчно убедителен в настоящата си роля на производствен гигант. Правителството е подготвило десетгодишен план, насочен към превръщането на страната в безспорна световна сила във високотехнологичните производства.

Китай е дал зелена светлина на плана "Произведено в Китай 2025" – чиято цел е за десет години да превърне страната в световна технологична сила, съобщава Синхуа. Споменатият план ще бъде наследен от два подобни до 2049 г., когато ще се чества 100-годишнината на КНР.

В плана се предвижда институционални реформи и финансово укрепване. Реализацията на плана ще бъде водена от правителството, но ще бъде пазарно ориентирана.

Според плана "Произведено в Китай 2025", Пекин ще обърне специално внимание на най-усъвършенстваните технологии. Други приоритети са развиването на производствени иновации, информационни и зелени технологии, насърчаване на ориентирано към услуги производство и интернационализация на производството.

Китай ще насърчава местните марки и ще развива иновациите в десет ключови сектора: нови информационни технологии, роботика, космическо оборудване, океанско инженерство и високотехнологични кораби, железопътни съоръжения, енергоспестяващи технологии и алтернативни енергийни превозни средства, енергетично оборудване, нови материали, биологична медицина и медицински изделия и селскостопанска техника.

Станете почитател на Класа