Претоварването на мрежата е неизбежно - как да се избегне апокалипсиса

Много експерти твърдят, че в близко бъдеще съществуващите носители на интернет трафика няма да могат да издържат натоварването и ще бъдат претоварени. Дали апокалипсисът е предстоящ и има ли средства, чрез които да се промени това?

Наскоро компютърни инженери предупредиха, че до осем години интернет може да се срине, поради сблъсък с "криза на капацитета" между информацията, предавана по оптичните влакна и ръста на търсенето на по-бързо сърфиране.

В светлината на този тревожен въпрос, на 11 май тази година, основните компютърни учени, физици и инженери от телекомуникационни компании се срещнаха в централата на Кралското общество в Лондон (Великобритания) за да обсъдят възможностите за преодоляване на ограниченията на оптичните влакна. Според представителя на Alcatel-Lucent, таванът, определен на 100 терабита в секунда може да бъде достигнат за около 5 години. Като се има предвид, че търсенето на трафик се увеличава, това предполага отстъпление, например при 8K видеото по поръчка.

По време на срещата, експертите уточниха няколко начина за справяне с тази ситуация. Първият е свързан с увеличаване силата на светлината в оптичните влакна, които са гръбнакът на Интернет. Този метод е сравнително лесен за изпълнение, но също има "таван" и от един определен момент започва да влошава качеството на сигнала. Вторият предложен метод, се отнася до използването на многоядрени влакна за излъчване на няколко сигнала едновременно и до предлагане на по-висока скорост на предаване.

Ако никой от тези варианти не бъде реализиран или те се окажат недостатъчни, Интернет потребителите ще трябва да плащат по-голяма сума пари за достъп до мрежата или да се сблъскат с ограничения на използването й.

Станете почитател на Класа