Тайната на една мистична организация: Кои са илюминатите?

Илюминатите са една от най-известните тайни организации в света. Членуващите в нея включват няколко публични фигури и са постоянен източник на слухове,. Но какво знаем за тях?
Орденът на илюминатите е учреден на 1 Май 1776 от професора по църковно право и практическа философия в университета в Инголщат, Бавария, Адам Вайсхаупт с цел разпространение идеите на Просвещението.
Организацията се опитва да превърне католическото върховенство в рационално научно движение, обяснява Discovery. Тъй като разгласяването на съществуването на организацията би имало сериозни последствия, професорът дава на себе си и на другите прякори и обвива организацията в тайни символи. Орденът на илюминатите изключва евреи, езичници, жени и представители на други религии или култове.
С течение на времето, за да увеличи своята членска маса илюминатите се обединяват с масоните, също добре известни със своите тайни ритуали и предполагаемото значително влияние в света.
Илюминатите са наброявали между 650 и 2500 членове в Бавария около 1784. Тогава членовете на един християнски култ, известен като Розенкройцери, проникнали в организацията. След няколко атаки от други групи, истината за организацията излиза на бял свят.
В резултат на това правителството на Бавария забранява всички тайни общества и иззема голям брой документи от основаването на илюминатите. Няколко години след края на илюминатите са публикувани няколко книги, които разкриват, че организацията не само все още съществува, но е била отговорна за множество международни събития като Френската революция например.
Въпреки че днес слуховете обвиняват организацията за събития като катастрофата от 11 септември в САЩ и свързват известни имена с принадлежност към нея, няма доказателства за съществуването на илюминатите, нито за някаква връзка с организацията, съществувала в Бавария. "Но това е точно това, което те искат ние да мислим, нали?", заключва Discovery.

Станете почитател на Класа