"Войната на петрола току-що започна"

Няколко страни-производителки на петрол са се запътили към утвърждаване като най-голям производител и заемане на най-голям пазарен дял. Факт, който показва, че битката за цената на черното злато е само в началото, състезание, което току-що е стартирало. ОПЕК, водена от Саудитска Арабия, е увеличила производството си, за да потопи цената на черното злато, в опит да изтласка от пазара фракинга, задвижван от САЩ, който е с по-висока цена. Според изтъкнат арабски представител, стратегията се е увенчала с успех и САЩ не са имали друг избор, освен да затворят 60% от своите платформи, съобщава Business Insider. Въпреки това, американците предупредиха, че са готови да ги активират веднага щом маржът позволи и че са по-ефективни по отношение на разходите.
Големият играч от фракинга, Statoil, тества нови техники в областта нта хидравличното разбиване и казва, че е намалил разходите за извличане средно с между 4,5 милиона и 3 5 милиона, защото намалява времето за пробиване от 21 до 17 дни.
Също така, Международната агенция по енергетика, която следи тенденциите на пазара на най-богатите страни, предупреди, че би било "преждевременно" да се предполага, че ОПЕК е спечелил битката за пазарен дял. "Битката а тепърва започва", заключава агенцията и отбелязва, че други страни, включително Русия и Бразилия са приели презизвикателството от натиска върху цените и са засилили производството си през април.

Станете почитател на Класа