Скандал във Франция: Защо искат да се премахне имунитета на персонала на ООН?

Десетки деца в Централноафриканската република са били сексуално малтретирани от френските миротворци пристигнали уж да ги защитят в рамките на мироопазващите мисии, сочи скандален доклад на ООН. Според доклада, между 2013 г. и 2014 г., френски военни са изисквали всички видове сексуални действия от гладуващи деца и сираци, в замяна на храна. Но е също така е имало и изнасилвания, съобщава BBC.
Високопоставен служител на Обединените нации, разочаровани от бавния темп на организацията при разследване обвиненията за тормоз, реши миналата година да връчи поверителен доклад на френските власти.
След избухналия скандал, тази седмица в Ню Йорк започна кампания за премахване на имунитета на полицейския и цивилен персонал в мисиите на ООН, обвинени в сексуално насилие. Въпреки това, този персонал е защитен от съдебно преследване от Конвенцията за привилегиите и имунитетите на ООН, 1946 г., което може да бъде отменено от генералния секретар на организацията.
Въпреки това, такава резолюция не може да достигне до сините каски. Само Франция може да се съди и осъжда своите войници, обвинени в извършване на подобни престъпления, но много рядко жалби срещу миротворци генерират наказание.
"Тези ужасни случаи напълно противоречат на идеята за миротворческите мисии, която е защитата на невинни цивилни граждани, от които най-уязвими са жените и децата", заявиха поддръжниците на кампанията.

Станете почитател на Класа