Колко още ще продължи ерата на петрола?

През последните месеци цената на петрола падна до най-ниското си ниво от шест години насам, а след това се успокои в близост до 70 долара за барел. Все пак, това няма да продължи дълго, защото балансът на петролния пазар е много крехък.
Тази нестабилна динамика мотивира търсенето на алтернативни източници на енергия. Много експерти смятат, че слънчевата, вятърна и енергията от биогорива помагат за намаляване на емисиите на парникови газове и за замяна на петрола, поради което много страни и петролни гиганти правят сериозни инвестиции във възобновяеми енергийни източници.
ОПЕК, водена от Саудитска Арабия, контролира 40% от световното производство на петрол и не възнамерява да намали квотата си, защото е заинтересована от отлагане края на петролния бум. Според Bank of America и Merrill Lynch, ако цените на петрола останат между 50-70 долара, търсенето ще достигне своя връх през 2030 г. След това петролът и въглеводородите вече няма да могат да се конкурират с възобновяемите енергийни източници.
Китай (вторият по големина потребител на нефт в света) и Индия, две от икономиките с най-бърз растеж са инвестирали значителни средства в проекти за възобновяема енергия, но също и в амбициозни проекти за нефт и газ за следващите 25 години ,
Всички искат да се увеличи делът на енергията от възобновяеми източници, но не за сметка на петрола. Без значение какво ще се случи с цените на петрола през следващите няколко години сигурно е, че ерата на петрола едва ли ще приключи през следващите 30 години.

Станете почитател на Класа