Shell обвинени в стратегия с риск за катастрофални промени в климата

Royal Dutch Shell са обвинени за следване на стратегия, която ще доведе до потенциално катастрофални климатични промени, след като вътрешен документ призназа глобално повишаване на температурите с 4 ° С, два пъти над нивото на безопасност за планетата.
Доклад за насочване на бъдещото бизнес планиране в англо-холандската мултинационална компания предполага, че емисиите на въглероден диоксид не ще успеят да ограничат повишаването на температурата до 2 ° С - международно приетия праг за предотвратяване на наводненията, глада и настъплението на пустините.
Вместо това, докладът приема прогнозата на независимата Международна агенция по енергетика, която сочи повишаване на температурите с до 4 ° С в краткосрочен план, а по-късно дори до 6 ° С.
Разкритията идват в навечерието на годишното общо събрание на акционерите на Shell в Нидерландия във вторник, когато групата ще приеме резолюция за повече прозрачност по отношение на въздействието на групата за опазване на климата.
Стотици природозащитници излязоха в морето до Сиатъл с каяци, канута и бордове в неделя, за да протестират срещу спорните планове на компанията е да сондира в Северния ледовит океан. Според тях е налице огромно несъответствие в петролните компании, които от една страна претендират да са на страната на развиващите се държави и същевременно от друга активно следват стратегии, които ще доведат до катастрофални климатични изменения.

Станете почитател на Класа