ЕС ще подкрепи мисия " унищожение на лодки " в Средиземно море

Външните и отбранителните министри на ЕС обсъдиха мисия за унищожаване на лодки, използвани от контрабандисти в Либия. На среща в Брюксел, министрите разгледаха и структура за командване и контрол на мисията. Първоначално тя ще включва събиране на разузнавателна информация за дейността на бандите, следвано от действия срещу лодки на контрабандистите в международни води. Третата и най-спорна фаза на мисията ще бъде военни операции, проведени в либийски териториални води и на нейния бряг - в зоните, контролирани от враждебни ислямистки милиции.
Това е част от отговора на ЕС на огромния брой нелегални имигранти от Африка и Близкия изток, които пресичат Средиземно море, за да достигнат до Европа. Много от тях бягат от конфликти или от бедността в страни като Сирия, Еритрея, Нигерия и Сомалия.
Страните от ЕС се стремят към резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която ще даде на мисията правна подкрепа. Либия, където действат много контрабандисти, е възразила срещу предложенията на ЕС.
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се обяви срещу военно решение.
Правозащитни организации като Amnesty International също са предупреждават, че военните действия може да остави мигрантите блокирани в Либия в отчайващи условия.

Станете почитател на Класа