В Тимишоара откриха Музей на комунистическия потребител

В западния румънски град Тимишоара бе открит първият в Европа Музей на комунистическия потребител, предаде агенция Аджерпрес.

Прекрачвайки прага на музея, посетителите се потапят в „Златната епоха" на Румъния и могат да намерят цялата гама от продукти, които можеха да се купят от магазините по онова време, отбелязва агенцията.

„Това е едно пространство, насочено към чуждестранните и румънските туристи, към децата, възрастните. Преди '89-та се чудехме какво имат те (чужденците), а сега искаме те да се чудят какво сме имали ние", заяви Овидиу Михаица, инициатор на Музея на комунистическия потребител.

Музеят е уреден като „типично" жилище от „Златната епоха" – с трапезария, детска стая, кухня, килер, баня и други помещения и притежава „всичко, което румънците имаха в домовете си" тогава – от предмети на бита до декорации румънско производство, мебели, контрабандни стоки, ръчноизработени предмети, характерни за епохата, дрехи и аксесоари, обувки, електроуреди, играчки, аудиокасети, плочи, козметични продукти, канцеларски принадлежности. В него може да бъдат намерени експонати, които вече са забравени от мнозина: кукли „Арадяна", цигари „Карпац" и „Амирал", дискове и касетки с пионерска музика, бутилки за мляко и за бира, пазарски чанти, с които румънците се редяха на опашки за храна през 80-те, неизменният сапун Кея.

„Музеят ще бъде интерактивен, посетителите ще могат да видят, да докоснат, да използват предмети от комунистическо време, може да разлистят вестници, списания, тогавашни алманаси, ще чуят патриотична музика, а децата ще могат да играят с играчките", заяви Овидиу Михаица.

„Изпразнете си килерите!" е лозунгът, под който инициаторът на проекта кани всички, които са запазили реликви от епохата, които заслужават да бъдат показани, да ги предоставят на музея, за да разширят експозицията му. Посетителите, които направят дарение, ще получат комунистически сувенири.

Музеят на комунистическия потребител е частна културна инициатива, осъществена чрез дарения, спонсорство, инвестиции на инициатора и чрез усилията на много доброволци, участващи в проекта. Музеят няма политически или идеологически характер, а основната му цел е да върне изгубения спомен за предмети от комунистическо време и да лансира в общественото пространство нов оригинален туристически обект в Тимишоара, посочва Аджерпрес.
Източник: БТА

Станете почитател на Класа