Смъртна присъда за Джохар Царнаев

Съд на САЩ е осъдил Бостънският атентатор Джохар Царнаев на смърт чрез смъртоносна инжекция. Трима души бяха убити, а 260 бяха ранени, когато Царнаев, сега на 21 г. и брат му поставиха бомби на финалната линия на маратона в Бостън през 2013 година.
Царнаев е вероятно да бъде преместен във федерален затвор в Индиана, за да се изчака изпълнението, но дотогава може да минат години на обжалване.
Жертвите изхлипаха когато беше прочетена присъдата, но Царнаев не показа никаква емоция.
"Сега той ще си отиде и ще можем да продължим. Правосъдие - по собствените му думи - " око за око "," каза една от жертвите Сидни Коркоран, която е проляла кръв почти до смърт и чиято майка е загубила и двата си крака.
"Журито реши. Царнаев ще плати за престъпленията с живота си, '', каза прокурор Кармен Ортиз.
Масачузетс като щат прекрати смъртното наказание през 1984 г., но Царнаев бе съден по федерални обвинения, което означава, че може да бъде екзекутиран.
Но не всички жертви подкрепят смъртното наказание за Царнаев. Родителите на Мартин Ричард, осемгодишното момче убито при взрива, написаха статия във вестник Boston Globe миналия месец и поискаха от правителството да не търси смъртна присъда.
По време на процеса Царнаев призна, че е изиграл роля в атаките, но каза, че по-големият му брат, Тамерлан - застрелян от полицията в преследването - е движещата сила. След като смъртната присъда бе обявена, Царнаев наведе глава.
"Това е Царнаев - незаинтересован, непокаял се и непроменен", каза прокурор Надин Пелегрин.

Станете почитател на Класа