От Съвета на Европа поискаха от България осъдени за корупция

България има добро законодателство за борба с корупцията, налице са съответните институции и организации за пресичането на това явление, но все още няма осъдени високопоставени лица за корупция. Това ни критикува в четвъртия си доклад за нашата страна Групата държави за борба с корупцията (ГРЕКО), която е орган към Съвета на Европа в Страсбург.

Сложните процедури и множеството канали за прием на сигнали не допринасят за очаквания резултат и за постигането на качествени промени в усилията за предотвратяването на корупцията, се посочва в доклада на групата.

"Ако има някакъв контрол, той е повърхностен и не води до никакви видими резултати в разкриването и наказването на нарушения при конфликти на интереси и невярно деклариране на имущество, а прозрачността е привидна. Това не помага за повишаване на общественото доверие към депутатите, съдиите и прокурорите", пише още в документа.

ГРЕКО препоръчва да се подлагат на внимателни и редовни проверки частните интереси на депутати, съдии и прокурори. За съдебната система се казва, че "нейната уязвимост към политически натиск продължава да е значителна".

Препоръчва се независима оценка за ефективността на системите за разкриване и проверка на собствеността, установяването на конфликта на интереси и отражението върху предотвратяването и разкриването на корупция сред народните представители, съдиите и прокурорите.

Друг съвет към страната ни е да бъде анализирано поставеното под въпрос приложение на стандартите за почтеност в съдебната система по отношение на предотвратяването на корупцията. Комисията препоръчва действително прилагане на принципа за случайно разпределение на делата в съда и прокуратурата, както и повишен контрол на тази процедура

Станете почитател на Класа