В. "Етнос": САЩ казват "не" на газопровод през Гърция, Русия може да опита да свали Борисов

Забраната на Вашингтон разширението на газопровода "Турски поток" да мине през Гърция създава нови реалности.

Но разширението на новия руски газопровод, който ще се строи в Черно море и ще свързва Турция и Русия, няма да мине през Гърция. Идеята бе този тръбопровод да минава през Гърция и оттам трасето му да върви през БЮРМ, Сърбия и Унгария до сериозни клиенти в Централна Европа.

Причината, поради която Гърция няма да бъде страна от това трасе, е, че американците наложиха... забрана на този проект. Това много ясно се видя от бюлетина, издаден миналия петък от американското посолство в Атина.

"САЩ са разтревожени от обсъждането на въпроса за разширяване на "Турски поток" в Гърция. Тръбата няма да подпомогне енергийната диверсификация на Гърция и вероятно е причина за безпокойство на европейските конкурентни власти. Този проект не представлява дългосрочно решение на енергийнте нужди на Гърция", се казва в съобщението на посолството на САЩ.

Заслужава да се отбележи, че съобщението бе издадено след края на срещите миналия петък на специалния пратеник в Атина и координатор по международните енергийни връзки на САЩ Еймъс Хохстейн с гръцкия външен министър Никос Кодзиас, с държавния министър Никос Папас и с енергийнния министъра Панайотис Лафазанис.

Мисията на Хохстейн в Атина е била договорена още по време на неотдавнашното посещение на първия гръцки дипломат във Вашингтон и на розговорите му с американския държавен секретар Джон Кери.

Хохстейн пристигна в Атина с "точни указания" да предаде американското разочарование от "игрите" с Русия, както те се определят в американската столица", според публикации във в. "Етнос". В Москва енергийният гигант Газпром обяви миналата седмица, че започва строежа под морското дъно на част от трасето на "Турски поток". Неговият президент Алексей Милер бе в Анкара, където оповести официалното подписване на споразумение с Турция за строежа на този газопровод. Същия ден гръцкият премиер Алексис Ципрас бе говорил с руския президент Владимир Путин.

"Мисля, че енергийната сигурност е изключително важна за Европа. Тя се постига чрез реална диверсификиция, но най-важното, чрез диверсификация на източниците за доставка на природен газ", каза американският пратеник след срещата си в Атина с външния министър Никос Кодзиас.

Разбира се, истината е, че от една страна американците отново са във фаза на антируска истерия заради Украйна, а от друга, нещо много съществено, искат на всяка цена да насърчат газопроводите, обвързани с американски интереси, чрез които се опитват да доставят на европейския пазар азерски природен газ, какъвто е на първо място Трансадриатическия газопровад ТАР, и на второ място гръцко-българската интерконекторна връзка IGB, разширявайки паралелно използването на втечнен газ.

Ако Гърция не предостави територията си за разширяване на газопровода "Турски поток", тогава тази тръба ще бъде изградена наполовина и ще се използва една пета от първоначално планирания й капацитет, защото само една пета от количествата газ, които могат да се транзитират през нея бяха предназначени за нуждите на Турция. Руснаците не могат да прокарат този тръбопровод през България, чийто премиер е сляпо привързан към САЩ.

От тази гледна точка, Москва би могла да се окаже принудена и да насочи усилията си към сваляне на кабинета Борисов с цел следващото правителство, което ще дойде на негово място, да бъде проруско. Подобни опити обаче са с неизвестен край. Всъщност енергийната война между САЩ и Русия става все по-свирепа. Като се има предвид, че Европа задоволява над 35 на сто от нуждите на газ с внос от Русия, може да се очаква, че усилията на Москва и Вашингтон взаимно да провалят газовите си проекти ще придобият нови измерения.

БТА

Станете почитател на Класа