Кинофестивалът в Кан започна с бляскави актриси по червения килим

Филмовият фестивал в Кан започна по бляскав начин. Актриси като Джулиян Мур и Наоми Уотс зададоха тона на модата по червения килим. Красавиците от Холивуд изглеждаха сензационно в своите елегантни вечерни тоалети, пристигайки за премиерата на лентата La Tete Haute (С високо вдигната глава) и церемонията по откриването на бляскавото събитие в театър "Люмиер" в сряда вечерта.
В конкурсната програма ще участват 19 филма, които са подбрани от две хиляди ленти. "Бихме искали нашият празник да е прекрасен", каза председателят на фестивала, известният журналист Пиер Льокюр, цитиран от ТАСС. Участниците и почетните гости на фестивала се качиха по 24-те стъпала на знаменитата стълба - към портрета на Ингрид Бергман. Тя бе избрана за муза на този кинофестивал.

Честта да открие кинофорума бе предоставена на френския филм на Еманюел Берко "С високо вдигната глава" с участието на френската кинолегенда Катрин Деньов. Филмът е социална драма и действието се развива в затвор за малолетни престъпници и в него тя играе роля на съдия. Катрин Деньов е една от емблемите на френското кино. Тя е играла във филми на най-добрите френски режисьори.

В конкурсната програма на тазгодишното 68-мо издание на фестивала са допуснати 50 филма, но само предварително избраните 19 от тях ще могат да се борят за голямата награда "Златна палма". Журито ще бъде председателствано от братята Джоел и Итън Коен, а сред членовете му са режисьорът Гилермо дел Торо, киноактрисата Софи Марсо и колегата й Джейк Джиленхол. Сред извънконкурсните филми е и режисьорският дебют на Натали Портман "Приказка за любов и тъмнина"

Станете почитател на Класа