Джон Кери проведе ключови преговори в Русия

Държавният секретар на САЩ Джон Кери проведе разговори в Русия при първото си посещение в страната от началото на кризата в Украйна през 2014 година. Очакваше се, че Украйна ще бъде основният акцент на срещите.Той се срещна с руския си колега Сергей Лавров в черноморския курорт Сочи и с президента Владимир Путин. „Проведох откровена дискусия с президента Путин и външния министър Лавров по ключови теми, включително за иранските ядрени преговори, за Сирия и Украйна. Важно е да се поддържа открита комуникация между САЩ и Русия, както ние отговаряме на неотложните глобални проблеми", написа Джон Кери в социалната мрежа.
Западът обвинява Русия, че въоръжава бунтовници в източната част на Украйна и изпраща войските си там. Москва отрича това.
Говорителката на Държавния департамент Мари Харф каза, че пътуването е "част от постоянните ни усилия да се поддържат директни линии за комуникация с високопоставени руски представители и да се гарантира, че възгледите на САЩ са ясно предадени".
Руското външно министерство заяви: "Ние очакваме, че посещението на държавния секретар Кери в Русия ще послужи за нормализиране на двустранните отношения,от които зависи до голяма степен глобалната стабилност."
Но то също така обвини САЩ за провокиране на Украйнската криза и в опити за "изолиране на Русия", принуждавайки съюзниците си да последват примера им.
Посещението на г-н Кери идва два дни след като германският канцлер Ангела Меркел положи венец в Москва в памет на руснаците, убити по време на Втората световна война. Г-жа Меркел и други западни лидери бойкотираха военния парад на Червения площад в събота.
Украинското правителство, западните лидери и НАТО казват, че има ясни доказателства, че Русия помага на бунтовниците с тежки оръжия и войници - обвинение, повторено от независими експерти. Москва настоява, че всички руснаци, обслужващи бунтовниците са доброволци.
Срещите на г-н Кери бяха широкообхватни и включваха конфликтите в Сирия и Йемен, както и преговорите с Иран по ядрената програма.

Станете почитател на Класа